Trots fördelarna med att sluta använda tobak stöter den som vill sluta eller dra ner på användandet på flera hinder på vägen. Ett vanligt men lätt bortglömt sådant är ett så kallat vaneberoende – sinnesupplevelserna och det ritualistiska i användandet är svårt att göra sig av med. Och det är helt naturligt! Ritualer är en form av trygghet som blir en kort paus från stress och krav och som kan vara djupt spirituell. Som tur är finns det sätt att öka andligheten i vardagen med tobaksfria alternativ.

Byt ut ciggen och prillan mot snus utan tobak

Rökning leder till flera hälsorisker, och många som slutar röka går istället över till snus som är betydligt mindre skadligt. Men även snus med tobak har sina nackdelar, framförallt skadar det tandköttet och kan leda till tandproblem. Med snus utan tobak, även kallat vitt snus, håller du tänderna snygga och hela. Tobaksfritt snus är även mindre rinnigt än vanligt, och håller smaken längre. Just smaken är en annan fördel med snus utan tobak – det finns massor av spännande och fräscha smaker, allt från kaffe till mint och frukt. Det förekommer dessutom i olika nikotinhalter, från starka till lightvarianter.

Snus utan tobak som vardagsritual

Mindfulness, det vill säga medveten närvaro, är ett centralt inslag i spirituella vardagsritualer. Fokusera aktivt på sinnena när du tar ditt snus utan tobak. Vilka toner uppfattar du? Vilka associationer väcker smakerna? Hur känns påsen i munnen? Lek gärna med de olika smakalternativen, prova exempelvis kaffesmakande snus utan tobak på morgonen, frukt efter lunchen och så vidare. Avsätt tid för din vardagsritual och gör den till en stund för lugn och reflektion.

Andra tobaksfria vardagsritualer

Vill du införliva fler vardagsritualer istället för rökpausen så är drycker ett bra alternativ. Brygg en härlig kopp kaffe eller örtte och avnjut den med andakt. Du kan också meditera, be, testa en målarbok för vuxna eller ta en promenad där du utövar mindfulness.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *